ERP софутер – как да решим какво да изберем?

erp

Предимствата на ERP системите са значителни. Дори стартъп компаниите рано или късно започват да изпитват нуждата от тях. И разбира се, всеки има нужда от софтуер по поръчка или система. Тя помага на предприятието да рационализира процесите си, като същевременно увеличава производителността и цялостния работен поток. Опростеният достъп до нужна информация, анализирането на тази информация, предоставяща пълна картина за това къде се намираме в момента и къде ще се намираме след даден период от време са от значение, ако искаме да сме с няколко хода напред. Решенията, базирани на тази информация ще ни помогнат да израснем заедно с нашия бизнес. Разбира се, всеки собственик може да анализира тази информация и да намери най-добрата практика, но и всеки собственик може да вложи това ценно време в други неотложни задачи. Времето е важно, времето на всеки собственик струва пари, затова той трябва да го разпределя правилно.
Но как да решим кой ERP продукт или софтуер по поръчка е най-добър за нашия бизнес? Преди да започнете да търсите вашето решение, задайте си следните въпроси:

 1. Какво искам от този софтуер?
  Това е може би най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите. Защо фирмата ви се нуждае от него? Как софтуерът ще подобри бизнеса ви? Какви са целите ви за внедряване?
 2. Какво иска екипът ми от този софтуер?
  Вие работите в екип – финанси, HR, техническа поддръжка и т.н. Както вие, така и те ще работят със софтуера, затова базирайте въз основа както на вашите, така и на техните изисквания избора на ERP софтуер или софтуер по поръчка. Важно е да назначите човек, който ще отговаря за целия процес. Това гарантира гладкото преминаване през процеса от началото до самия край.
 3. Колко удобен и лесен за ползване е интерфейсът?
  Попитайте доставчика на тази услуга дали ще може да ви покаже как работи софтуерът, как „изглежда“ той. Всеки ще го използва, не само IT отделът, затова е важно всеки да може да го разбере. Запомнете – това винаги ще може да се осъществи, дори и отдалечено –  Skype например предлага функцията за споделяне на екран, чрез която ще могат да ви демонстрират софтуера и неговите функционалности.
 4. Какви са дългосрочните ви цели?
  ERP софтуерът е инвестиция, затова избере такъв, чрез който ще може да разраснете вашата компания. Може би имате специфични нужди? Обсъдете това с ERP доставчика, той ще може да разработи нещо специално за вас. Определете точно това, от което имате нужда. ERP софтуерът включва и различни полезни модули като CRM, логистика, производство, фактуриране, склад и финанси и т.н. Попитайте себе си „Имам ли нужда от тях? Ще имам ли нужда от тях?“. При разрастване на вашия бизнес, то и софтуерът ще трябва се „разшири“, за да може да отговаря на нуждите ви.
 5. Колко надеждна е услугата за поддръжка (customer support)?
  Дори най-добрият IT отдел ще има нужда от техническа поддръжка. Не се притеснявайте да задавате въпросите си по време на имплементацията, както и след това. Софтуерната компания трябва да направи така, че да разбирате и можете да работите със софтуера, а това става когато споделяте вашите въпроси с тях. Много хора се притесняват да задават въпроси, а това е грешна практика, която може да доведе до лоши последствия в бъдеще. Софтуерната компания трябва да бъде до вас, а много от тях предлагат различни и удобни услуги за поддръжка. Изберете тази, която мислите, че ще е най-полезна за вас.
 6. Каква е цената?
  Какъв е бюджетът, който може да отделите за ERP решение? Консултирайте се с няколко доставчици, които предлагат това, от което имате нужда и сравнете техните цени. Цената не трябва да бъде най-решаващия фактор, но е от голямо значение. Определете кой доставчик ще може да ви предостави услугите, от които имате нужда на правилната цена.

Отговорите на тези 6 важни въпроса ще ви помогнат да изберете кой ERP софтуер би бил най-добър за вашата компания.

SHARE

Comments are closed.