Интернет на вещите (IoT)

CRM-trends-fb

Интернет на вещите или Интернет на нещата  (Internet of Things; IoT ) е означен като „следващата индустриална революция“ и то не случайно. IoT ще промени начина, по който хората се забавляват, живеят, работят, пътуват, както и начина, по който правителствата и бизнесите взаимодействат със света около тях.
Всичко това звучи невероятно, но какво точно всъщност представлява Интернет на вещите и как може да ни е от полза?
 
Интернет на вещите ще свързва милиарди устройства в глобалната мрежа, които ще събират и обменят информация по между си.
Това може да е вашата нова кола, хладилник, пералня, кафе машина, смарт часовник, дори сграда. Може да е човек със сърдечен имплант или животно с микрочип. Всичко, на което може да бъде зададен IP адрес, може да стане част от Интернет на вещите.
Тези вещи ще са с вградена електроника, софтуер и сензори, които ще позволят обмяната на информация по между им. Например, ако човекът със сърдечен имплант свързан с интернет получи сърдечни проблеми, информацията за това ще бъде изпратена директно на неговия лекар, за да може той да се отзове на помощ веднага. Човек, с когото рано сутрин имате среща в последния момент разбира, че няма да може да присъства ще „изпрати“ тази информация към будилника ви, като по този начин няма да ви събуди за пропадналата среща. Хладилникът ще може да ви извести, че нямате повече мляко или то е с изтекъл срок на годност. Автомобилът ви ще отчете, че някъде има задръстване посредством информацията предадена от другите автомобили и ще определи нов маршрут за вас.
 
Най-големите потребители на Интернет на вещите ще бъдат бизнесите, които се очаква да разполагат с 11.2 милиарда устройства до 2020 година. На второ място ще бъдат правителствата в световен мащаб с очакваните 7.7 милиарда устройства до 2020 година, и чак на трето място идват индивидуалните потребители с 5 милиарда до 2020 година.
 
Kevin-AshtonKevin Ashton (съ-основател и изпълнителен директор на Auto-ID Center в MIT) за пръв път споменава Интернет на вещите на презентация през 1999г. Ето как той обяснява IoT:
 
“Днес компютрите – и следователно интернет – почти изцяло зависят от човешките същества за информация. Почти всички от приблизително 50 петабайта (1 петабайт = 1024 терабтайта) от данни, достъпни в интернет са „уловени“, заснети и създадени от хора, чрез записване, заснемане на снимка или сканиране на баркод.
Проблемът е, че хората имат ограничено време, внимание и точност – това означава, че те не са много добри в улавянето на данни за нещата в реалния свят. Ако имахме компютри, които знаеха всичко, което трябва да се знае за нещата – използвайки данни, които са събрали без наша помощ – бихме могли да проследим и преброим всичко, като драстично намалим отпадъците, загубите и разходите. Бихме знаели кога е необходимо нещата да се заменят, поправят, дали покупките ни са свежи или с изтекъл срок на годност.“

 
Според някои важни точки на доклад, публикуван на 31 Август, 2016г.  на BI Intelligents близо $ 6 трлн. ще бъдат изхарчени за IoT решения през следващите 5 години.  А до 2020г. ще има 34 милиарда устройства, свързани с интернет. IoT устройствата ще бъдат 24 милиарда, докато традиционните компютърни устройства (смартфони, таблети, смартчасовници и тн.) 10 милиарда.
 
z

SHARE

Comments are closed.